« terug naar vorige pagina

Bloedtest en/of verzoek van derden.

BLOEDTEST VERZOEK DOOR ANDERE ZORGVERLENERS (‘DERDEN’)

Het gebeurt regelmatig dat de huisarts wordt verzocht een bloedtest aan te vragen voor een andere zorgverlener. Die andere zorgverlener is dan een dokter (medisch specialist) uit het ziekenhuis, een paramedicus (bijv. diëtist of fysiotherapeut) of complementair/alternatief zorgverlener (bijv. homeopathisch of orthomoleculair genezer).

Het is meestal niet de bedoeling dat dit aan de huisarts wordt gevraagd. We leggen u graag hieronder uit waarom niet:

  • Als een dokter uit het ziekenhuis (medisch specialist) een bloedtest wenst, is die dokter ook degene die de bloeduitslagen het beste kan interpreteren. Deze medisch specialist of zijn doktersassistente kunnen zélf een bloedtest aanvragen zodat de uitslagen ook automatisch weer terecht komen bij de dokter die de uitslagen goed snapt. De huisartsenpraktijk zit hier daarom niet tussen als ‘administratiekantoor’. Als de aanvraag wel via de huisarts zou gaan dan zorgt dat voor twee onnodige risico’s. Ten eerste gaat er vaak iets mis in het proces van de aanvraag of het handmatig doorsturen van de uitslag naar de juiste dokter. Ten tweede is er een te grote kans op foute interpretaties van de uitslagen door de huisarts.

 

  • Als een paramedicus of alternatief zorgverlener een bloedtest nodig vindt, dan gaat dit soms om bloedtests die de huisarts/de wetenschap niet nuttig vindt. Het gaat dan bijv. om een bloedtest voor de bloedgroep of om elementen als zink, koper of bepaalde vitamines. Dit soort bloeduitslagen zijn door de huisarts meestal niet te interpreteren. Ons advies is daarom vaak om deze bloedtest-aanvraag door de paramedicus of alternatief zorgverlener zélf te laten doen. Op die manier komen de uitslagen ook terecht bij die aanvragend zorgverlener. Die zorgverlener kan dan de uitslagen, met zijn zienswijze, voor u interpreteren. Mocht uw paramedicus of alternatief zorgverlener geen toegang hebben tot de prikposten van het reguliere laboratorium, dan kan deze ook een bloedtest aanvragen bij commerciële laboratoria (bijv. labplusarts.nl).

 

  • Als uw bloedtest door de huisarts wordt aangevraagd, terwijl die bloedtest nodig gevonden wordt door uw medisch specialist, dan stijgen de zorgkosten in Nederland onnodig. Het zit zo: uw zorgverzekering geeft een potje geld aan de medisch specialist om uw dokter te zijn. In dit potje geld zit ook geld voor de kosten voor uw bloedonderzoek(en). Dit geld krijgt die medisch specialist dus sowieso, of u nu bloedonderzoek laat doen of niet. Als uw bloedtest dan opeens door de huisarts wordt aangevraagd, dan moet uw zorgverzekering (naast het potje geld voor de medisch specialist) nog extra geld betalen aan uw huisarts en aan de prikpost. Dan komen er dus onnodig extra kosten bij. En: hoe meer geld uw zorgverzekering moet uitgeven, hoe meer iedere Nederlander iedere maand aan zijn zorgverzekering moet betalen. Dat willen we niet. Het is voordeliger voor iedere Nederlander als uw medisch specialist zelf uw bloedtests aanvraagt.

We hopen dat u na het lezen van deze uitleg snapt waarom wij meestal geen bloedtests op verzoek van andere zorgverleners voor u kunnen aanvragen.